بررسی اثر کود نانوپتاس بر خصوصیات مورفولوژیکی دو رقم نرگسTazetta وJanquilla |
دربازارهای جهانی گل و گیاهان زینتی سالانه حدود بیست میلیارد دلار از این کالا مبادله می شود که سهم ایران در این بازارحدود دویست میلیون دلار است که قابل صرف نظر کردن نمی باشد(معماران کاشانی و نادری، 1375). پژوهش در زمینه های مختلف از قبیل جمعآوری گونه های مختلف گلها، انجام برنامه های به نژادی و ایجاد کولتیوارهای جدید و نیز شناخت نیازهای محیطی و بررسی عوامل موثردر تولید گل جهت افزایش کیفیت گلها ضروری به نظر میرسد بعلاوه با کاهش هزینهها و مطالعه و برنامه ریزی تولید در مناطق مختلف کشور به همراه بهبود روشهای بسته بندی، حمل ونقل و بازاررسانی گلها مطابق با استاندارهای بین المللی میتوان به دستیابی ایران به جایگاه واقعی خود در بازارهای جهانی گل امیدواراست (سایدیکو و انیس، 2008).[2]
پرورش دهندگان بزرگ در بسیاری از کشورهایی مانند هلند و آمریکا به کاربرد تنظیم کننده های رشد و هورمونهای گیاهی نظیر سایتوکنینها و جیبرلینها در طی دوره رشد ونیز پس از برداشت، همچنین بهره گیری از محلولهای نگهدارنده گوناگون و اعمال درجهبندی و روشهای مناسب بستهبندی و حمل و نقل پیشرفتهای زیادی داشته اند. در ایران همچون صنعت تولید، موفقیتها در زمینه نگهداری گلهای بریده چندان رضایتبخش نیست. 20 درصد گلهای تازه، هنگام گذشتن از کانالهای بازار (برداشت، بستهبندی، جابجایی و فروش) مرغوبیت خود را از دست داده و قسمت زیادی از گلهای باقیمانده نیز در شرایط ضعیف ونامطلوب به فروش میرسند که باعث نارضایتی مصرف کننده می شود (هاگی لادی و همکاران، 1999).
بررسی نوشته های پیشینیان نشان میدهد که فرهنگ دیرین ایران زمین از همان ابتدا بر پایه انس با طبیعت استوار است، به طوری که اولین بار پادشاهان ایرانی بودند که با کشت گیاهان زینتی و فضاسازی مناسب پارکها و باغهای ایران آن روز را با فرانسه مقایسه مینماید که دلیل بر ذوق و سلیقه هنر گلپروری و گلآرایی ایرانیان است و این موضوع به حدی اهمیت پیدا می کند که آنها گل را از عالم بالا میدانند:
گل آن جهانی است نگنجه در این جهان در عـالـم خیـال چـه گنجه خیـال گـل
(هاگی لادی و همکاران، 1999).
به رغم نیاز فراوان محصولات زارعی به پتاسیم که گاهی بیشتر از مقدار نیتروژن نیز میباشد ولی کودهای پتاسیمی مصرف نمی شود این وضع در حالی است که در کشورهای پیشرفته، نسبت نیتروژن به پتاسیم مصرفی تقریباً نزدیک به یک است، ولی متاسفانه این نسبت در کشور ما از 15 نیز بیشتر است
(بلالی و همکاران،2003)[8].
1-2- هدف از انجام این تحقیق
از آنجائیکه خصوصیات مرفولوژیک و فیتوشیمایی این گیاه پیازی شدیداً تحت تاثیر عوامل مختلف از جمله تغذیه و هورمون تغییر مینماید بنابراین در این تحقیق جهت بهبود خواص یاد شده با ارتباط مطلوب بین هورمون و کود پتاس به دنبال درصد افزایش آنها با بهترین تیمار میباشیم
فصل دوم
بررسی منابع
2-1 تاریخچه گل نرگس در ایران
در اطراف قلعه ارجان گلهای نرگس همه ساله وجود دارند. این قلعه که قدیمیتر از قلعهالموت
میباشد در محلی صعبالعبور در استان خوزستان واقع شده است. با توجه به قدمت شهر ارجان میتوان به قدمت گلهای نرگس پی برد. بر اساس آنچه در کتابهای تاریخی
دربازارهای جهانی گل و گیاهان زینتی سالانه حدود بیست میلیارد دلار از این کالا مبادله می شود که سهم ایران در این بازارحدود دویست میلیون دلار است که قابل صرف نظر کردن نمی باشد(معماران کاشانی و نادری، 1375). پژوهش در زمینه های مختلف از قبیل جمعآوری گونه های مختلف گلها، انجام برنامه های به نژادی و ایجاد کولتیوارهای جدید و نیز شناخت نیازهای محیطی و بررسی عوامل موثردر تولید گل جهت افزایش کیفیت گلها ضروری به نظر میرسد بعلاوه با کاهش هزینهها و مطالعه و برنامه ریزی تولید در مناطق مختلف کشور به همراه بهبود روشهای بسته بندی، حمل ونقل و بازاررسانی گلها مطابق با استاندارهای بین المللی میتوان به دستیابی ایران به جایگاه واقعی خود در بازارهای جهانی گل امیدواراست (سایدیکو و انیس، 2008).[2]
پرورش دهندگان بزرگ در بسیاری از کشورهایی مانند هلند و آمریکا به کاربرد تنظیم کننده های رشد و هورمونهای گیاهی نظیر سایتوکنینها و جیبرلینها در طی دوره رشد ونیز پس از برداشت، همچنین بهره گیری از محلولهای نگهدارنده گوناگون و اعمال درجهبندی و روشهای مناسب بستهبندی و حمل و نقل پیشرفتهای زیادی داشته اند. در ایران همچون صنعت تولید، موفقیتها در زمینه نگهداری گلهای بریده چندان رضایتبخش نیست. 20 درصد گلهای تازه، هنگام گذشتن از کانالهای بازار (برداشت، بستهبندی، جابجایی و فروش) مرغوبیت خود را از دست داده و قسمت زیادی از گلهای باقیمانده نیز در شرایط ضعیف ونامطلوب به فروش میرسند که باعث نارضایتی مصرف کننده می شود (هاگی لادی و همکاران، 1999).
بررسی نوشته های پیشینیان نشان میدهد که فرهنگ دیرین ایران زمین از همان ابتدا بر پایه انس با طبیعت استوار است، به طوری که اولین بار پادشاهان ایرانی بودند که با کشت گیاهان زینتی و فضاسازی مناسب پارکها و باغهای ایران آن روز را با فرانسه مقایسه مینماید که دلیل بر ذوق و سلیقه هنر گلپروری و گلآرایی ایرانیان است و این موضوع به حدی اهمیت پیدا می کند که آنها گل را از عالم بالا میدانند:
گل آن جهانی است نگنجه در این جهان در عـالـم خیـال چـه گنجه خیـال گـل
(هاگی لادی و همکاران، 1999).
به رغم نیاز فراوان محصولات زارعی به پتاسیم که گاهی بیشتر از مقدار نیتروژن نیز میباشد ولی کودهای پتاسیمی مصرف نمی شود این وضع در حالی است که در کشورهای پیشرفته، نسبت نیتروژن به پتاسیم مصرفی تقریباً نزدیک به یک است، ولی متاسفانه این نسبت در کشور ما از 15 نیز بیشتر است
(بلالی و همکاران،2003)[8].
1-2- هدف از انجام این تحقیق
از آنجائیکه خصوصیات مرفولوژیک و فیتوشیمایی این گیاه پیازی شدیداً تحت تاثیر عوامل مختلف از جمله تغذیه و هورمون تغییر مینماید بنابراین در این تحقیق جهت بهبود خواص یاد شده با ارتباط مطلوب بین هورمون و کود پتاس به دنبال درصد افزایش آنها با بهترین تیمار میباشیم
فصل دوم
بررسی منابع
2-1 تاریخچه گل نرگس در ایران
در اطراف قلعه ارجان گلهای نرگس همه ساله وجود دارند. این قلعه که قدیمیتر از قلعهالموت
میباشد در محلی صعبالعبور در استان خوزستان واقع شده است. با توجه به قدمت شهر ارجان میتوان به قدمت گلهای نرگس پی برد. بر اساس آنچه در کتابهای تاریخی آمده است ارجان نام قدیم بهبهان و از شهرهای پیش از مهاجرت آرینها بوده است. بعضی از مورخان آمدن آرینها را قبل از میلاد و برخی به دو هزار سال قبل از میلاد ارتباط می دهند از آثار ایلامیان و کلدانیان در نزدیکیهای ارجان از سنگ نبشتهها و مجاریهای تنگ سروک و غیره معلوم میگردد که ارجان از شهرهای پیش از مهاجرت آرینها بوده است (جوکار،1350).
شیروانی قدمت گل نرگس در ایران در شهرستان بهبهان، قبل از تاریخ هجری قید کرده است (شیروانی، 1268). در کتاب راه های باستانی و پایتختهای قدیمی غرب ایران (کریمی، 1329) آمده است که: «در بهبهان همه ساله در سمت شمال از دامنه کوه بدیل تا انتهای دامنه کوه خاویز پر از گلهای شببوی وحشی میگردد ودر سمت جنوب سراسر ماهور را گلهای شقایق وحشی، یاس و آویشن فرا میگیرد و گلهای نرگس که در وسط دشت میرویند این مجموعه مینوفریب را تکمیل می کنند در نرگسزار وسیع و پر از گل بهبهان بیش از پنج نوع نرگس زیبا از قبیل (مسکینک، شهلا، پنجه گربهای، شصتپر و غیره میروید». در استان فارس بیش از 30 الی 50 هکتار زیر پوشش این گیاه بوده (وندلبو،1977)[10]. ولی متاسفانه به دلیل توسعه صنعتی کشاورزی مدرن در حال حاضر بر اساس آمارنامه کشاورزی 1381، سطح زیر کشت گل نرگس درکل ایران جمعاً 70 هکتار میباشد که سالانه حدود 41 میلیون شاخه گل بریده در این سطح تولید می شود.
2-2 گیاه شناسی
نرگس،گیاهی پیازی از زیررده تک لپهایها، خانواده آماریلیداسه (Amarilidaceae) و از جنس نرگس
(Narcissus) است (خلیقی،1382). نرگس یکی از گیاهان ژئوفیت[11] و چند ساله که دارای حدود 60 گونه و 20000 هیبرید است (بلانچارد،1990). پیاز نرگس از نظر مورفولوژیکی، دارای ساقه زیرزمینی بسیار کوتاه و ضخیمی است به نام طبق یا صفحه قاعدهای که برگهای فلس مانند ضخیم مملو از مواد غذایی آن را احاطه کرده اند از پائین ساقه، ریشهها خارج میگردند که نابجا، بدون انشعاب، بدون تار کشنده و با کلاهک مشخص هستند از بالای ساقه و قسمت انتهایی، شاخه گلدهنده به شکل استوانهای و بدون گره خارج
می شود که در انتها تولید گلچه می کند. گلچهها در ابتدا در یک غلاف بسته قرار دارند. در محل اتصال فلسها به ساقه کوتاه جوانههای جانبی وجود دارند که محل تولید سوخچه میباشند. برگهای هوایی باریک و کشیدهاند. تعداد گلچهها بر روی شاخه گل دهنده از یک تا دوازده یا بیشتر است. هر گل دارای 3 کاسبرگ و 3 گلبرگ همرنگ به رنگهای سفید، کرم، زرد کم رنگ و پررنگ، زائدهای در وسط از جنس گلبرگ به نام تاج، درون آن 6 پرچم در دو حلقه 3 تایی، یک مادگی با تخمدان سه برچهای تحتانی و تمکن محوری است. میوه آن یک کپسول حاوی بذر و براق سیاهرنگ کروی است(شکل 1-2). اغلب، گل به صورت کمپر ولی دارای گونه های پرپر نیز میباشند. تنوع زیادی در گونه، واریته و هیبریدهای آن وجود دارد (بیلی،1973)[12].
شکل1-2: شمایی از گل نرگس با مشخصات ریشه، ساقه، برگ و گل
طبق بررسیهای «انجمن گل نرگس آمریکا» (2007) جنس نرگس به 13 گروه، طبقه بندی شده است. این تقسیم بندی بر اساس تعداد گلچه در هر ساقه، اندازه تاج نسبت به اندازه پریانت یا تپال (مجموعه کاسبرگها و گلبرگها) و معطر بودن میباشد که به صورت زیر طبقه بندی گردیدند.
آمده است ارجان نام قدیم بهبهان و از شهرهای پیش از مهاجرت آرینها بوده است. بعضی از مورخان آمدن آرینها را قبل از میلاد و برخی به دو هزار سال قبل از میلاد ارتباط می دهند از آثار ایلامیان و کلدانیان در نزدیکیهای ارجان از سنگ نبشتهها و مجاریهای تنگ سروک و غیره معلوم میگردد که ارجان از شهرهای پیش از مهاجرت آرینها بوده است (جوکار،1350).
شیروانی قدمت گل نرگس در ایران در شهرستان بهبهان، قبل از تاریخ هجری قید کرده است (شیروانی، 1268). در کتاب راه های باستانی و پایتختهای قدیمی غرب ایران (کریمی، 1329) آمده است که: «در بهبهان همه ساله در سمت شمال از دامنه کوه بدیل تا انتهای دامنه کوه خاویز پر از گلهای شببوی وحشی میگردد ودر سمت جنوب سراسر ماهور را گلهای شقایق وحشی، یاس و آویشن فرا میگیرد و گلهای نرگس که در وسط دشت میرویند این مجموعه مینوفریب را تکمیل می کنند در نرگسزار وسیع و پر از گل بهبهان بیش از پنج نوع نرگس زیبا از قبیل (مسکینک، شهلا، پنجه گربهای، شصتپر و غیره میروید». در استان فارس بیش از 30 الی 50 هکتار زیر پوشش این گیاه بوده (وندلبو،1977)[10]. ولی متاسفانه به دلیل توسعه صنعتی کشاورزی مدرن در حال حاضر بر اساس آمارنامه کشاورزی 1381، سطح زیر کشت گل نرگس درکل ایران جمعاً 70 هکتار میباشد که سالانه حدود 41 میلیون شاخه گل بریده در این سطح تولید می شود.
2-2 گیاه شناسی
نرگس،گیاهی پیازی از زیررده تک لپهایها، خانواده آماریلیداسه (Amarilidaceae) و از جنس نرگس
(Narcissus) است (خلیقی،1382). نرگس یکی از گیاهان ژئوفیت[11] و چند ساله که دارای حدود 60 گونه و 20000 هیبرید است (بلانچارد،1990). پیاز نرگس از نظر مورفولوژیکی، دارای ساقه زیرزمینی بسیار کوتاه و ضخیمی است به نام طبق یا صفحه قاعدهای که برگهای فلس مانند ضخیم مملو از مواد غذایی آن را احاطه کرده اند از پائین ساقه، ریشهها خارج میگردند که نابجا، بدون انشعاب، بدون تار کشنده و با کلاهک مشخص هستند از بالای ساقه و قسمت انتهایی، شاخه گلدهنده به شکل استوانهای و بدون گره خارج
می شود که در انتها تولید گلچه می کند. گلچهها در ابتدا در یک غلاف بسته قرار دارند. در محل اتصال فلسها به ساقه کوتاه جوانههای جانبی وجود دارند که محل تولید سوخچه میباشند. برگهای هوایی باریک و کشیدهاند. تعداد گلچهها بر روی شاخه گل دهنده از یک تا دوازده یا بیشتر است. هر گل دارای 3 کاسبرگ و 3 گلبرگ همرنگ به رنگهای سفید، کرم، زرد کم رنگ و پررنگ، زائدهای در وسط از جنس گلبرگ به نام تاج، درون آن 6 پرچم در دو حلقه 3 تایی، یک مادگی با تخمدان سه برچهای تحتانی و تمکن محوری است. میوه آن یک کپسول حاوی بذر و براق سیاهرنگ کروی است(شکل 1-2). اغلب، گل به صورت کمپر ولی دارای گونه های پرپر نیز میباشند. تنوع زیادی در گونه، واریته و هیبریدهای آن وجود دارد (بیلی،1973)[12].
شکل1-2: شمایی از گل نرگس با مشخصات ریشه، ساقه، برگ و گل
طبق بررسیهای «انجمن گل نرگس آمریکا» (2007) جنس نرگس به 13 گروه، طبقه بندی شده است. این تقسیم بندی بر اساس تعداد گلچه در هر ساقه، اندازه تاج نسبت به اندازه پریانت یا تپال (مجموعه کاسبرگها و گلبرگها) و معطر بودن میباشد که به صورت زیر طبقه بندی گردیدند.
فرم در حال بارگذاری ...
[یکشنبه 1400-05-10] [ 12:06:00 ق.ظ ]
|