بیماری پوسیدگی قهوه­ای میوه یا مومیایی درختان میوه­ی هسته­دار و دانه­دار، که به وسیله­ گونه­ های قارچ Monilinia spp. ایجاد می­ شود، یکی از مهم­ترین بیماری­های این درختان در دنیا محسوب می­گردد که از گسترش جهانی برخوردار است. با توجه به شرایط آب و هوایی و زراعی مساعد بیماری، تقریباً هر سال شاهد شیوع بالای بیماری در باغات استان و سمپاشی­های گسترده برای کنترل آن هستیم. برای پیش بینی احتمال وقوع اپیدمی بیماری، 23 متغیر آب و هوایی و زراعی در هفت دوره­ زمانی (کل زمستان، بهمن، اسفند، نیمه اول اسفند، نیمه دوم اسفند، نیمه اول فروردین و فروردین) در پنج منطقه از استان(بندرگز، ورسن، گرگان، سرخنکلاته و خان ببین) استفاده شد و توسط 3 روش آماری رگرسیون ساده، رگرسیون لجستیک و تجزیه و تحلیل تشخیصی مورد مطالعه قرار گرفتند. پس از مقایسه­ مدل­های آماری ساخته شده،

خرید فایل متن کامل این پایان نامه :

 

پایان نامه و مقاله

 

 مشخص شد که استفاده از داده ­های زراعی نسبت به سایر داده ­ها برای مدل سازی مناسب تر است و 6 مدل دو متغیره با بهره گرفتن از سه متغیر وجود یا عدم وجود بیماری در سال قبل(PD)، تعداد تقریبی مومیایی روی درخت(MT) و انجام یا عدم انجام سمپاشی بعد از هرس(Pr-s) ساخته شد. این مدل­ها

می­توانند نخستین گام­ها برای دست­یابی به مدل پیش آگاهی این بیماری در کشور محسوب گردند.

واژه­ های کلیدی:درختان میوه هسته دار، بیماری پوسیدگی قهوه­ای (مومیایی)، پیش آگاهی، تجزیه و تحلیل تشخیصی، رگرسیون لجستیک، متغیرهای آب و هوایی، متغیرهای زراعی

فساد یا پوسیدگی قهوه‌ای از جمله بیماری‌هایی هستند که بررسی آن‌ ها از لحاظ اکولوژیکی و اقتصادی بسیار حائز اهمیت است که مهم‌ترین عوامل ایجاد کننده آن دو قارچ به نامMoniliniafructicolaوMoniliniaLaxa می‌باشند.

این عوامل بیماری‌زا منجر به کپک زدن و پژمردگی شکوفه‌ها در فصل بهار، پوسیدن میوه‌های نارس در اواسط فصل و فساد میوه‌های رسیده در اواخر فصل می‌شوند. کپکMonilinialaxaعمدتاً منجر به آلودگی شکوفه‌هامی‌گردد در حالیکهMoniliniafructicola عامل پوسیدگی میوه‌های رسیده می‌باشد.

آلودگی با این کپک‌ها از نواحی آبکی و نرم پوست میوه آغاز می‌شود به طوریکه سطح میوه کاملاً از قارچMonilinia پوشیده می‌شود و از طریق منفذها و ترک‌های موجود بر روی پوست میوه به بافت‌های داخلی میوه رسوخ می‌کند. عواملی نظیر:زبری پوست میوه، تغییرات جوی همانند تگرگ و طوفان و وجود پرندگان وحشرات، ریسک ابتلا به این دسته از بیماری‌ها را در محصولات مختلف، متفاوت کرده است.

گاهی عوامل کپکی در میوه‌هایی که کنار هم قرار دارند از میوه‌ای به میوه دیگر حرکت می‌کند تا جاییکه همه میوه‌ها بر اثر کپک‌زدگی به یکدیگر می‌چسبند. در مواقع دیگر هنگامی که میوه‌ها به صورت انفرادی بر درخت آویزانند در همان جایگاه خود، می‌پوسند که اصطلاحاً به آن تک مومیایی گفته می‌شود.

موضوعات: بدون موضوع  لینک ثابت


فرم در حال بارگذاری ...