پایان نانه رشته کشاورزی بررسی اثر عصاره آویشن برخواص فیزیکوشیمیایی فیلم خوراکی نشاسته ساگو |
امروزه با توسعه صنایع غذایی و افزایش نیاز به مواد بسته بندی مناسب، تهیه فیلم های خوراكی برای حفظ مواد غذایی بسیار مورد توجه می باشند زیرا این فیلمها از طریق محدود كردن نفوذ گازهای اكسیژن و دی اكسید كربن (بویژه در مورد میوه ها و سبزیها) و كاهش مهاجرت رطوبت (در مورد غذاهای خشك و نیمه خشك)، كیفیت محصولات غذایی را حفظ می كنند، پایداری و ماندگاری آنها را افزایش می دهند و در كنترل آلودگی و رشد میكروبی و حفظ خاصیت چشایی بسیار مهم هستند (Robertson, 2006; Druchta &Johnston, 1997; Fishman, 1997). فیلم های خوراكی لایه نازكی از مواد طبیعی هستند كه سطح مواد غذایی را در بر می گیرند، بصورت محافظ عمل میكنند و از بروز تغییرات نامطلوب در عطر و طعم، بافت و خواص ظاهری مواد غذایی جلوگیری می كنند (Turhan & Sahbas, 2003).اهمیت اقتصادی این فیلمها در این است كه صنعتگران را قادر می سازد كه ضایعات كارخانههای صنعتی را به فرآورده های قابل استفاده و با ارزش افزوده بالا تبدیل نماید (صادق زاده وهمكاران، 1384). تولید فیلمهای تجزیهپذیرعلاوه بر رفع مشكلات زیست محیطی باعث تسهیل شرایط نگهداری،كاهش هزینهها،افزایش زمان ماندگاری، كاهش شدت فرایندهای حرارتی درتولید فرآورده های غذایی و در نتیجه كاهش صدمات واز بین رفتن مواد مغذی آنها و در نهایت ارتقاء سطح ایمنی و سلامت مصرف كنندگان می شود (آخوندزاده و همكاران، 1384).
به دلیل اینكه فیلمها و پوشش های خوراكی نوعی بستهبندی هستند و جزئی از تركیبات مواد غذایی محسوب می شوند باید از نظر خوراكی ایمن و مطمئن باشند، بدون طعم و عاری از مواد سمی بوده و ویژگیهای مكانیكی لازم برای حمل و نقل فرآورده های غذایی را داشته باشند (Krochta & Mulder-Johnston, 1997; Fishman,1997). اگر چه تاكنون امكان جایگزینی كامل مواد پلاستیكی با بیوپلیمرها و مواد بستهبندی زیستتجزیهپذیر وجود نداشته اما استفاده از آنها به تنهایی و یا به صورت تركیبی با مواد پلاستیكی، كه باعث افزایش تخریبپذیری پلاستیک نیز می شود، دغدغههای مربوط به از بین رفتن محیط زیست و منابع طبیعی به سبب افزایش روزافزون آلودگی
امروزه با توسعه صنایع غذایی و افزایش نیاز به مواد بسته بندی مناسب، تهیه فیلم های خوراكی برای حفظ مواد غذایی بسیار مورد توجه می باشند زیرا این فیلمها از طریق محدود كردن نفوذ گازهای اكسیژن و دی اكسید كربن (بویژه در مورد میوه ها و سبزیها) و كاهش مهاجرت رطوبت (در مورد غذاهای خشك و نیمه خشك)، كیفیت محصولات غذایی را حفظ می كنند، پایداری و ماندگاری آنها را افزایش می دهند و در كنترل آلودگی و رشد میكروبی و حفظ خاصیت چشایی بسیار مهم هستند (Robertson, 2006; Druchta &Johnston, 1997; Fishman, 1997). فیلم های خوراكی لایه نازكی از مواد طبیعی هستند كه سطح مواد غذایی را در بر می گیرند، بصورت محافظ عمل میكنند و از بروز تغییرات نامطلوب در عطر و طعم، بافت و خواص ظاهری مواد غذایی جلوگیری می كنند (Turhan & Sahbas, 2003).اهمیت اقتصادی این فیلمها در این است كه صنعتگران را قادر می سازد كه ضایعات كارخانههای صنعتی را به فرآورده های قابل استفاده و با ارزش افزوده بالا تبدیل نماید (صادق زاده وهمكاران، 1384). تولید فیلمهای تجزیهپذیرعلاوه بر رفع مشكلات زیست محیطی باعث تسهیل شرایط نگهداری،كاهش هزینهها،افزایش زمان ماندگاری، كاهش شدت فرایندهای حرارتی درتولید فرآورده های غذایی و در نتیجه كاهش صدمات واز بین رفتن مواد مغذی آنها و در نهایت ارتقاء سطح ایمنی و سلامت مصرف كنندگان می شود (آخوندزاده و همكاران، 1384).
به دلیل اینكه فیلمها و پوشش های خوراكی نوعی بستهبندی هستند و جزئی از تركیبات مواد غذایی محسوب می شوند باید از نظر خوراكی ایمن و مطمئن باشند، بدون طعم و عاری از مواد سمی بوده و ویژگیهای مكانیكی لازم برای حمل و نقل فرآورده های غذایی را داشته باشند (Krochta & Mulder-Johnston, 1997; Fishman,1997). اگر چه تاكنون امكان جایگزینی كامل مواد پلاستیكی با بیوپلیمرها و مواد بستهبندی زیستتجزیهپذیر وجود نداشته اما استفاده از آنها به تنهایی و یا به صورت تركیبی با مواد پلاستیكی، كه باعث افزایش تخریبپذیری پلاستیک نیز می شود، دغدغههای مربوط به از بین رفتن محیط زیست و منابع طبیعی به سبب افزایش روزافزون آلودگی ناشی از مواد بسته بندی تخریب ناپذیر را در بین جوامع كاهش خواهد داد. در سالهای اخیر، تولید كنندگان مواد غذایی توجه زیادی به استفاده از نگهدارندههای طبیعی از جمله گیاهی به جای شیمیایی در محصولات خود نموده اند. این امر از یک طرف به علت تمایل زیاد مصرف كنندگان به استفاده از موادغذایی فرآوری شده بدون نگهدارنده و یا حدالمقدور با نگهدارندههای طبیعی و از طرف دیگر توجه هر چه بیشتر مسئولان و متولیان بهداشتی به این منظور می باشد. به منظور كنترل میكروارگانیسمهای نامطلوب در سطح مواد غذایی، مواد ضدمیكروبی میتوانند در داخل پلیمرهای بستهبندی به كار گرفته شوند. استفاده از عصارههای گیاهی در تركیب مواد بستهبندی نیز نوعی بستهبندی ضدمیكروبی میباشد (جوانمرد وهمكاران ، 1388؛ آخوندزاده و همكاران، 1384).
1-2- اهداف
1-2-1- هدف اصلی
هدف اصلی از انجام این تحقیق، امکان تولید فیلم ضدمیکروبی از جنس نشاسته ساگو محتوی عصاره آویشن، به منظور بازدارندگی از رشد باکتری استافیلوکوکوس و بیماریزای اشرشیاکلی میباشد.
1-2-2- هدف اختصاصی
هدف از انجام این تحقیق تولید فیلم خوراکی بر پایه نشاسته ساگو محتوی عصاره آویشن بود و خواص مکانیکی (مقاومت کششی، ازدیاد طول، مدولالاستیکی) و فیزیکوشیمیایی (نفوذ پذیری نسبت به بخار آب و اکسیژن، جذب آب، حلالیت، رنگ، UV و FTIR) و ضدمیکروبی فیلمهای تولیدشده مورد ارزیابی قرارگرفت.
1-3- پرسش اصلی تحقیق
آیا افزودن عصاره آویشن بر خواص ضدمیکروبی فیلم خوراکی نشاسته ساگو تاثیر دارد؟
ناشی از مواد بسته بندی تخریب ناپذیر را در بین جوامع كاهش خواهد داد. در سالهای اخیر، تولید كنندگان مواد غذایی توجه زیادی به استفاده از نگهدارندههای طبیعی از جمله گیاهی به جای شیمیایی در محصولات خود نموده اند. این امر از یک طرف به علت تمایل زیاد مصرف كنندگان به استفاده از موادغذایی فرآوری شده بدون نگهدارنده و یا حدالمقدور با نگهدارندههای طبیعی و از طرف دیگر توجه هر چه بیشتر مسئولان و متولیان بهداشتی به این منظور می باشد. به منظور كنترل میكروارگانیسمهای نامطلوب در سطح مواد غذایی، مواد ضدمیكروبی میتوانند در داخل پلیمرهای بستهبندی به كار گرفته شوند. استفاده از عصارههای گیاهی در تركیب مواد بستهبندی نیز نوعی بستهبندی ضدمیكروبی میباشد (جوانمرد وهمكاران ، 1388؛ آخوندزاده و همكاران، 1384).
1-2- اهداف
1-2-1- هدف اصلی
هدف اصلی از انجام این تحقیق، امکان تولید فیلم ضدمیکروبی از جنس نشاسته ساگو محتوی عصاره آویشن، به منظور بازدارندگی از رشد باکتری استافیلوکوکوس و بیماریزای اشرشیاکلی میباشد.
1-2-2- هدف اختصاصی
هدف از انجام این تحقیق تولید فیلم خوراکی بر پایه نشاسته ساگو محتوی عصاره آویشن بود و خواص مکانیکی (مقاومت کششی، ازدیاد طول، مدولالاستیکی) و فیزیکوشیمیایی (نفوذ پذیری نسبت به بخار آب و اکسیژن، جذب آب، حلالیت، رنگ، UV و FTIR) و ضدمیکروبی فیلمهای تولیدشده مورد ارزیابی قرارگرفت.
1-3- پرسش اصلی تحقیق
آیا افزودن عصاره آویشن بر خواص ضدمیکروبی فیلم خوراکی نشاسته ساگو تاثیر دارد؟
فرم در حال بارگذاری ...
[یکشنبه 1400-05-10] [ 12:53:00 ق.ظ ]
|