ارزیابی ژنوتیپهای باقلا به بیماریهای برگی در منطقه گرگان |
![]() |
به منظور بررسی مقاومت مزرعهای گونه های باقلا مورد نظر دراین تحقیق شامل 13 ژنوتیپ به نامهایLeofourtun ،Saraziri ،Aqoudulce ،Giza717 ،GizaBlanca ،ILB1814 ، ILB3626،ILB3621 ،ILB3545 ،ILB3640 ،ILB3554 ،Zereshki ، Borkot بوده این تحقیق در پاییز 1390 در ایستگاه تحقیقاتی گرگان در قالب طرح بلو کهای کامل تصادفی در 3 تکرار انجام شد. برای ارزیابی مقاومت ژنوتیپها، میزان وقوع و شدت بیماریهای برگی (لکه شکلاتی، لکه برگی آلترناریایی، سوختگی آسکوکیتایی و سوختگی استمفیلیومی) در فاصله زمانی مشخص از ظهور علایم تا زمان برداشت اندازه گیری و بر این اساس، منحنی پیشرفت بیماری برای میزان وقوع و شدت بیماری رسم و با بهره گرفتن از آن، متغیرهایAUDPC وSAUDPC محاسبه شدند. نتایج حاصل از تجزیه واریانس داده ها نشان داد که بین ژنوتیپها بر اساس متغیرها اختلاف معنی داری وجود دارد. مقایسه میانگین داده ها نشان داد بالاترین شدت بیماریهای لکه شکلاتی، لکه برگی آلترناریایی، برقزدگی و سوختگی استمفیلیومی در ژنوتیپ ILB3554 دیده شد. ژنوتیپ برکت مقاومترین واکنش را نسبت به بیماری لکه شکلاتی و لکه برگی آلترناریایی نشان داد. ژنوتیپهای Leofourtun و Aqoudulce هم مقاوم ترین واکنش را در برابر بیماریهای برقزدگی و بیماری سوختگی استمفیلیومی نشان دادند.
ژنوتیپ Boroket نسبت به بیماری برق زدگی و سوختگی استمفیلیومی به ترتیب حساس و نسبتا حساس است ولی نسبت به بیماریهای لکه شکلاتی و آلترناریایی به ترتیب مقاوم ونسبتا مقاوم است. ژنوتیپBorkot مقاومترین رقم نسبت به بیماری لکه شکلاتی بوده که مقدار آن 5/16 بوده و حساس ترین ژنوتیپ نسبت به بیماری لکه شکلاتی ژنوتیپ ILB3554 است که مقدار آن 12/34 بوده است.
ژنوتیپ zereshki و Borkot مقاوم ترین رقم نسبت به بیماری لکه برگی آلترناریایی بوده که مقدار آن 55/21 بوده و حساسترین ژنوتیپ نسبت به بیماری لکه برگی آلترناریایی ژنوتیپ ILB3554 است که مقدار آن 83/38 بوده است. ژنوتیپ Leofourtunمقاومترین رقم نسبت به بیماری برق زدگی بوده که مقدار آن 11/11 بوده و حساسترین ژنوتیپ نسبت به بیماری برق زدگی ژنوتیپ ILB3554 است که مقدار آن 00/67 بوده است. ژنوتیپ Leofourtun مقاومترین رقم نسبت به بیماری سوختگی استمفیلیومی بوده که مقدار آن 11/44 بوده و حساسترین ژنوتیپ نسبت به بیماری سوختگی استمفیلیومی ژنوتیپ ILB3554 و Borkot است که مقدار آن 62/61 بوده است.
واژه های کلیدی: ژنوتیپ های باقلا، بیماریهای لکه برگی، بیماری لکه شکلاتی، لکه برگی آلترناریایی، برق زدگی، سوختگی استمفیلیومی، واکنش ژنوتیپ ها
1-1 حبوبات
حبوبات دانه های خشك خوراكی هستند كه به خانوادهی بقولات تعلق دارند و پس از غلات، دومین منبع مهم غذایی میباشند. بذر رسیده و خشك این گیاهان دارای ارزش غذایی زیادی بوده و به لحاظ قابلیت نگهداری آن از جمله مهمترین منابع غذایی سرشار از پروتئین به شمار میروند (مجنون حسینی و همکاران، ۱۳۷۵). حبوبات به
به منظور بررسی مقاومت مزرعهای گونه های باقلا مورد نظر دراین تحقیق شامل 13 ژنوتیپ به نامهایLeofourtun ،Saraziri ،Aqoudulce ،Giza717 ،GizaBlanca ،ILB1814 ، ILB3626،ILB3621 ،ILB3545 ،ILB3640 ،ILB3554 ،Zereshki ، Borkot بوده این تحقیق در پاییز 1390 در ایستگاه تحقیقاتی گرگان در قالب طرح بلو کهای کامل تصادفی در 3 تکرار انجام شد. برای ارزیابی مقاومت ژنوتیپها، میزان وقوع و شدت بیماریهای برگی (لکه شکلاتی، لکه برگی آلترناریایی، سوختگی آسکوکیتایی و سوختگی استمفیلیومی) در فاصله زمانی مشخص از ظهور علایم تا زمان برداشت اندازه گیری و بر این اساس، منحنی پیشرفت بیماری برای میزان وقوع و شدت بیماری رسم و با بهره گرفتن از آن، متغیرهایAUDPC وSAUDPC محاسبه شدند. نتایج حاصل از تجزیه واریانس داده ها نشان داد که بین ژنوتیپها بر اساس متغیرها اختلاف معنی داری وجود دارد. مقایسه میانگین داده ها نشان داد بالاترین شدت بیماریهای لکه شکلاتی، لکه برگی آلترناریایی، برقزدگی و سوختگی استمفیلیومی در ژنوتیپ ILB3554 دیده شد. ژنوتیپ برکت مقاومترین واکنش را نسبت به بیماری لکه شکلاتی و لکه برگی آلترناریایی نشان داد. ژنوتیپهای Leofourtun و Aqoudulce هم مقاوم ترین واکنش را در برابر بیماریهای برقزدگی و بیماری سوختگی استمفیلیومی نشان دادند.
ژنوتیپ Boroket نسبت به بیماری برق زدگی و سوختگی استمفیلیومی به ترتیب حساس و نسبتا حساس است ولی نسبت به بیماریهای لکه شکلاتی و آلترناریایی به ترتیب مقاوم ونسبتا مقاوم است. ژنوتیپBorkot مقاومترین رقم نسبت به بیماری لکه شکلاتی بوده که مقدار آن 5/16 بوده و حساس ترین ژنوتیپ نسبت به بیماری لکه شکلاتی ژنوتیپ ILB3554 است که مقدار آن 12/34 بوده است.
ژنوتیپ zereshki و Borkot مقاوم ترین رقم نسبت به بیماری لکه برگی آلترناریایی بوده که مقدار آن 55/21 بوده و حساسترین ژنوتیپ نسبت به بیماری لکه برگی آلترناریایی ژنوتیپ ILB3554 است که مقدار آن 83/38 بوده است. ژنوتیپ Leofourtunمقاومترین رقم نسبت به بیماری برق زدگی بوده که مقدار آن 11/11 بوده و حساسترین ژنوتیپ نسبت به بیماری برق زدگی ژنوتیپ ILB3554 است که مقدار آن 00/67 بوده است. ژنوتیپ Leofourtun مقاومترین رقم نسبت به بیماری سوختگی استمفیلیومی بوده که مقدار آن 11/44 بوده و حساسترین ژنوتیپ نسبت به بیماری سوختگی استمفیلیومی ژنوتیپ ILB3554 و Borkot است که مقدار آن 62/61 بوده است.
واژه های کلیدی: ژنوتیپ های باقلا، بیماریهای لکه برگی، بیماری لکه شکلاتی، لکه برگی آلترناریایی، برق زدگی، سوختگی استمفیلیومی، واکنش ژنوتیپ ها
1-1 حبوبات
حبوبات دانه های خشك خوراكی هستند كه به خانوادهی بقولات تعلق دارند و پس از غلات، دومین منبع مهم غذایی میباشند. بذر رسیده و خشك این گیاهان دارای ارزش غذایی زیادی بوده و به لحاظ قابلیت نگهداری آن از جمله مهمترین منابع غذایی سرشار از پروتئین به شمار میروند (مجنون حسینی و همکاران، ۱۳۷۵). حبوبات به دلیل داشتن ویژگیهای غذایی و زراعی خاص، جایگاه ویژهای در نظامهای كشاورزی كشورهای در حال توسعه دارند. همچنین به دلیل توانایی تثبیت نیتروژن، افزایش باروری خاك و گسستن چرخهی زندگی بیماریهای گندمیان، برای قرارگیری در تناوب زراعی از ارزش زیادی برخوردار هستند و عامل مهمی در ثبات تولید غلات به شمار میروند (1993 Doughton et al., 1993; Saxena , .(Whish et al., 2002;
دانه حبوبات با داشتن حدود 32-18 درصد پروتئین نقش مهمی در تأمین مواد پروتئینی مورد نیاز انسان می تواند داشته باشد (مجنون حسینی، 1372). مقدار پروتئین موجود در دانه حبوبات 2 تا 3 برابر بیشتر از پروتئین موجود در دانه های غلات و 10 تا 20 برابر بیشتر از پروتئین موجود در گیاهان غدهای و نشاستهای است. علوفه حبوبات نیز به واسطه داشتن درصد پروتئین بالا دارای ارزش غذایی بالایی میباشد (Pala et al., 2000). ریشه حبوبات نیز به لحاظ همزیستی با ریزوبیوم و تثبیت ازت، جایگاه خاصی در تناوب زراعی با سایر محصولات زراعی از جمله غلات را دارا میباشند. حبوبات شامل گیاهانی از جمله نخودCicer arietinum))، عدس (Lens culinaris Medikus)، لوبیا (Phaseolus vulgaris)، لوبیا چشم بلبلی (Vigna unguiculata)، باقلا (Vicia faba) و ماش (Vigna radiata) میباشند (باقری و همکاران، 1376).
مطالعات نشان میدهد که حبوبات بیشتر از گیاهان دیگر قادرند از فسفر غیر قابل دسترس در خاک استفاده کنند (کوچکی و بنایان اول، 1995؛ مجنون حسینی، 1977).
حبوبات از منابع مهم غذایی سرشار از پروتئین برای تغذیهی انسان به صورت مستقیم و غیرمستقیم، خصوصاً برای بخش عظیمی از جمعیت كمدرآمد جهان محسوب می شود. میانگین سرانهی مصرف حبوبات در جهان در حدود 14 كیلوگرم و در برخی از كشورها به بیش از 40 كیلوگرم میرسد. این مقدار برای كشور ایران درحدود 8/7 كیلوگرم برآورد شده است كه نشان میدهد مصرف این مواد خوراكی علیرغم ارزش غذایی بالایی كه دارند و با توجه به كمبود پروتئین درجامعه ما سرانه مصرف بسیار كمتر از متوسط جهانی است. حبوبات از نظر كلسیم، فسفر، آهن، منگنز، روی و بسیاری دیگر از عناصر معدنی مورد نیاز بدن غنی هستند. علاوه بر آن حبوبات از منابع با ارزش تامین كننده پروتئین بدن بهشمار میروند و جایگزین بسیار مناسبی برای انواع پروتئینهای حیوانی میباشند. همچنین از آنجائیکه حبوبات حاوی مقادیری كاروتئین، ریبوفلاوین، اسید آسكوربیک و نیاسین و سایر ویتامینها میباشد از لحاظ تامین ویتامینها و اسیدهای چرب ضروری بدن مورد توجه قرار میگیرند (باقری و همکاران، 1376).
1-2 اهمیت و جایگاه حبوبات در جهان
حبوبات در سراسر دنیا کشت میشوند و گونه های زراعی آنها با شرایط آب و هوایی متفاوتی سازگاری یافتهاند. انسان به طور متوسط روزانه 2800 کالری انرژی نیاز دارد ولی در کشورهای پیشرفته مصرف روزانه کالری 3500 و در کشورهای عقب افتاده و جهان سوم این میزان به 2200 کالری برای هر نفر در روز میرسد. تولید پروتئین گیاهی مشکلتر و گرانتر است و از طرفی پروتئین گیاهی اساس تولید پروتئینهای حیوانی از قبیل گوشت قرمز، مرغ ، ماهی، شیر و تخم مرغ میباشد (مجنون حسینی، 1372). لذا، در کشورهایی که به دلایل اقتصادی گوشت و فرآورده های دامی را کم مصرف کرده و یا به دلایل مذهبی مصرف نمی کنند حبوبات میتوانند منبع عمده این ماده غذایی (پروتئین) را تشکیل دهند. حبوبات «گوشت مردم فقیر» نامیده شده است اولأ، اشاره به جانشینی گوشت می کند ثانیاً، این عبارت یک پیوستگی با فقر را بیان میدارد، زیرا رابطه معکوسی بین مقدار مصرف حبوبات و مقدار مصرف غذاهای حیوانی شامل، گوشت در بین جیره غذایی ملل و خانوادههای فقیر را نشان میدهد. بیشتر پروتئین حبوبات در برگ و دانه جمع می شود و بیشتر از نوع گلبولینها بوده و مقدار اسیدهای آمینه سیستئین، اسید گلوتامیک، آرژنین و ازت آمونیاکی آن کم است (نیک پور، تهرانی و همکاران 1987؛ کوچکی و بنایان اول، 1993).
لگومها همچنین در توسعه کشاورزی دنیای جدید خیلی زود ظاهر شده اند و آثاری از کدوها، فلفل و لوبیای معمولی در غارهای اوکامپو (Ocampo) مکزیک، متعلق به 4000 سال قبل از میلاد یا پیشتر کشف گردیده است. در این آثار لوبیای معمولی با تاریخی حدود 1000 سال پیش از تاریخ کشف ذرت در آمریکا، یافت شده است لوبیا لیما (Phascolus iunatus) بعداً، حدود سال 1500 قبل از میلاد ظاهر شد. نخودفرنگی (Peas) به صورت وحشی از مدیترانه تا هندوستان میروییده است. سه تا از حبوبات دیگر که کلمه «Pea» در انگلیسی به دنبال دارند شامل نخود معمولی (Chickpea)، لپه هندی (Pigconpea) و لوبیا چشم بلبلی (Cowpea) هستند. نخود، مثل نخود فرنگی از زمانهای قدیم در شرق مدیترانه و مزوپوتامیا (Mesopotamia) کشت میشده و از آنجا به هندوستان و شرق آسیا پراکنده شده است. لپه هندی بومی جنوب شرقی آسیا و از حبوبات مهم در هندوستان به شمار میرود و در زمانهای طولانی به مناطق گرمسیر آفریقا و آمریکا انتقال یافته است. لوبیا چشم بلبلی احتمالا بومی آفریقایی غربی است و به طور وسیعی در مناطق گرمسیر امروزی کاشته می شود (مجنون حسینی و همکاران، ۱۳۷۵).
دلیل داشتن ویژگیهای غذایی و زراعی خاص، جایگاه ویژهای در نظامهای كشاورزی كشورهای در حال توسعه دارند. همچنین به دلیل توانایی تثبیت نیتروژن، افزایش باروری خاك و گسستن چرخهی زندگی بیماریهای گندمیان، برای قرارگیری در تناوب زراعی از ارزش زیادی برخوردار هستند و عامل مهمی در ثبات تولید غلات به شمار میروند (1993 Doughton et al., 1993; Saxena , .(Whish et al., 2002;
دانه حبوبات با داشتن حدود 32-18 درصد پروتئین نقش مهمی در تأمین مواد پروتئینی مورد نیاز انسان می تواند داشته باشد (مجنون حسینی، 1372). مقدار پروتئین موجود در دانه حبوبات 2 تا 3 برابر بیشتر از پروتئین موجود در دانه های غلات و 10 تا 20 برابر بیشتر از پروتئین موجود در گیاهان غدهای و نشاستهای است. علوفه حبوبات نیز به واسطه داشتن درصد پروتئین بالا دارای ارزش غذایی بالایی میباشد (Pala et al., 2000). ریشه حبوبات نیز به لحاظ همزیستی با ریزوبیوم و تثبیت ازت، جایگاه خاصی در تناوب زراعی با سایر محصولات زراعی از جمله غلات را دارا میباشند. حبوبات شامل گیاهانی از جمله نخودCicer arietinum))، عدس (Lens culinaris Medikus)، لوبیا (Phaseolus vulgaris)، لوبیا چشم بلبلی (Vigna unguiculata)، باقلا (Vicia faba) و ماش (Vigna radiata) میباشند (باقری و همکاران، 1376).
مطالعات نشان میدهد که حبوبات بیشتر از گیاهان دیگر قادرند از فسفر غیر قابل دسترس در خاک استفاده کنند (کوچکی و بنایان اول، 1995؛ مجنون حسینی، 1977).
حبوبات از منابع مهم غذایی سرشار از پروتئین برای تغذیهی انسان به صورت مستقیم و غیرمستقیم، خصوصاً برای بخش عظیمی از جمعیت كمدرآمد جهان محسوب می شود. میانگین سرانهی مصرف حبوبات در جهان در حدود 14 كیلوگرم و در برخی از كشورها به بیش از 40 كیلوگرم میرسد. این مقدار برای كشور ایران درحدود 8/7 كیلوگرم برآورد شده است كه نشان میدهد مصرف این مواد خوراكی علیرغم ارزش غذایی بالایی كه دارند و با توجه به كمبود پروتئین درجامعه ما سرانه مصرف بسیار كمتر از متوسط جهانی است. حبوبات از نظر كلسیم، فسفر، آهن، منگنز، روی و بسیاری دیگر از عناصر معدنی مورد نیاز بدن غنی هستند. علاوه بر آن حبوبات از منابع با ارزش تامین كننده پروتئین بدن بهشمار میروند و جایگزین بسیار مناسبی برای انواع پروتئینهای حیوانی میباشند. همچنین از آنجائیکه حبوبات حاوی مقادیری كاروتئین، ریبوفلاوین، اسید آسكوربیک و نیاسین و سایر ویتامینها میباشد از لحاظ تامین ویتامینها و اسیدهای چرب ضروری بدن مورد توجه قرار میگیرند (باقری و همکاران، 1376).
1-2 اهمیت و جایگاه حبوبات در جهان
حبوبات در سراسر دنیا کشت میشوند و گونه های زراعی آنها با شرایط آب و هوایی متفاوتی سازگاری یافتهاند. انسان به طور متوسط روزانه 2800 کالری انرژی نیاز دارد ولی در کشورهای پیشرفته مصرف روزانه کالری 3500 و در کشورهای عقب افتاده و جهان سوم این میزان به 2200 کالری برای هر نفر در روز میرسد. تولید پروتئین گیاهی مشکلتر و گرانتر است و از طرفی پروتئین گیاهی اساس تولید پروتئینهای حیوانی از قبیل گوشت قرمز، مرغ ، ماهی، شیر و تخم مرغ میباشد (مجنون حسینی، 1372). لذا، در کشورهایی که به دلایل اقتصادی گوشت و فرآورده های دامی را کم مصرف کرده و یا به دلایل مذهبی مصرف نمی کنند حبوبات میتوانند منبع عمده این ماده غذایی (پروتئین) را تشکیل دهند. حبوبات «گوشت مردم فقیر» نامیده شده است اولأ، اشاره به جانشینی گوشت می کند ثانیاً، این عبارت یک پیوستگی با فقر را بیان میدارد، زیرا رابطه معکوسی بین مقدار مصرف حبوبات و مقدار مصرف غذاهای حیوانی شامل، گوشت در بین جیره غذایی ملل و خانوادههای فقیر را نشان میدهد. بیشتر پروتئین حبوبات در برگ و دانه جمع می شود و بیشتر از نوع گلبولینها بوده و مقدار اسیدهای آمینه سیستئین، اسید گلوتامیک، آرژنین و ازت آمونیاکی آن کم است (نیک پور، تهرانی و همکاران 1987؛ کوچکی و بنایان اول، 1993).
لگومها همچنین در توسعه کشاورزی دنیای جدید خیلی زود ظاهر شده اند و آثاری از کدوها، فلفل و لوبیای معمولی در غارهای اوکامپو (Ocampo) مکزیک، متعلق به 4000 سال قبل از میلاد یا پیشتر کشف گردیده است. در این آثار لوبیای معمولی با تاریخی حدود 1000 سال پیش از تاریخ کشف ذرت در آمریکا، یافت شده است لوبیا لیما (Phascolus iunatus) بعداً، حدود سال 1500 قبل از میلاد ظاهر شد. نخودفرنگی (Peas) به صورت وحشی از مدیترانه تا هندوستان میروییده است. سه تا از حبوبات دیگر که کلمه «Pea» در انگلیسی به دنبال دارند شامل نخود معمولی (Chickpea)، لپه هندی (Pigconpea) و لوبیا چشم بلبلی (Cowpea) هستند. نخود، مثل نخود فرنگی از زمانهای قدیم در شرق مدیترانه و مزوپوتامیا (Mesopotamia) کشت میشده و از آنجا به هندوستان و شرق آسیا پراکنده شده است. لپه هندی بومی جنوب شرقی آسیا و از حبوبات مهم در هندوستان به شمار میرود و در زمانهای طولانی به مناطق گرمسیر آفریقا و آمریکا انتقال یافته است. لوبیا چشم بلبلی احتمالا بومی آفریقایی غربی است و به طور وسیعی در مناطق گرمسیر امروزی کاشته می شود (مجنون حسینی و همکاران، ۱۳۷۵).
فرم در حال بارگذاری ...
[یکشنبه 1400-05-10] [ 12:18:00 ق.ظ ]
|