رشته کشاورزی بررسی عوامل پوسیدگی سیب زمینی درانبارهای دامغان |
سیب زمینی (.Solanum tuberosum L) یكی از محصولات مهم کشور بوده و سطح زیر كشت آن دراستان سمنان بالغ بر 5000 هكتار است. شهرستان دامغان با اختصاص بیش از2000 به کشت سیب زمینی، از مناطق بسیار مساعد این زراعت به شمار میرود.
بسیاری از كشاورزان دامغان غدههای خوراکی و بذری سیب زمینی مورد نیاز كشت را طی فصول غیر زراعی در انبارهای سنتی نگهدا ری میكنند. هر ساله میزان قابل توجهی از این غدهها دچار پوسیدگی شده و از بین میرود.
محدودیتها، موانع و هزینه های بالای تهیه و نگهداری غدههای بذری و همچنین پوسیدگی غدههای بذری در انبار و یا قبل از رویش بوتهها د ر مزرعه، از جمله مشكلات عمده تولیدكنندگان سیب زمینی در این منطقه محسوب میگردد. از جمله پوسیدگیهای سیب زمینی، پوسیدگی نرم ناشی از گونه های اروینیا میباشد.
در این بررسی گونه های اروینیا عامل پوسیدگی نرم غده سیب زمینی در انبارهای منطقه دامغان شناسایی و اهمیت نسبی آنها مورد ارزیابی قرار گرفت.
– 1 – سابقه بیماری در دنیا
باکتری های عامل پوسیدگی نرم معمولا در گونه Ewrvinia carotovora (L.R.Jones) Holland قرار دارند (4). جونز[1] در سال 1901 اولین بار از آمریکا بیماری پوسیدگی نرم باکتریائی را روی هویج گزارش و عامل بیماری را Bacillus caorotovora نامید. یک سال بعد و تقریبا بطور همزمان ونهال[2] از هلند و اپل[3] از آلمان مستقلا بیماری ساق سیاه را از روی سیب زمینی[4] گزارش کردند. ونهال عامل بیماری را Bacillus atroseptica و اپل آنرا Bacillus phytophthorus نامیدند.
پوسیدگی نرم از شایع ترین و مخربترین بیماریهای باکتریائی سبزیجات در شرایط انبار و حمل و نقل است. به سبب پراکنش جهانی بیماری، تحقیق پیرامون این بیماری در کشورهای مختلف از جمله آمریکا، انگلستان، فرانسه، شوروی سابق، دانمارک، یوگسلاوی و هند بطور جدی پیگیری شده است (1).
اگر چه از این پیشنهاد در ابتدا استقبال شد(Graham, 1958; Barnel et al,. 1973, 1974) ، اما مورد قبول و پذیرش عموم قرار نگرفت. زیرا گونه های حد وسط این دو گروه علیرغم دارا بودن مشخصات فنوتیپی مشابه اروینیا، فاقد قدرت پوسیدگی نرم بودند (29).
2 – 1 – سابقه بیماری در ایران
باکتری Erwinia اولین بار در ایران توسط حجارود (5) و امانی (2)از پیازهای پوسیده سیکلامن جدا گردیده و امانی با آزمایشات تکمیلی، باکتری را E. carotovora معرفی نمود.
فریدونی (11) استرینهای عامل این بیماری را در استانهای خراسان، آذربایجان شرقی، اصفهان، همدان، تهران و مازندران بررسی کرد.
احمد وند (1) مناطق مختلف سیب زمینی کاری همدان را از نظر ویژگیهای فنوتیپی و میزبانی بررسی نمود. او زیر گونه های Ecc و Eca را روی گیاه سیب زمینی گزارش نموده و در مواردی به استرینهای بینابینی گونه E. carotovora و E. chrysanthemi اشاره نمود. تو همچنین گونه Ech را از همدان گزارش کرد (1 و11).
خرید فایل متن کامل این پایان نامه :
3 – 1 علائم بیماری
اروینیای عامل پوسیدگی نرم باعث نرم شدن و پوسیدگی بافت پارانشیمنی گیاه میزبان می شود. علائم بارز بیماری روی غده سیب زمینی بصورت پوسیدگی نرم غده[8] و در ساقه بصورت ساق سیاه میباشد.
1 – 3 – 1 – علائم پوسیدگی نرم غده
غدههای بذری قبل از کاشت و غدههای تولیدی قبل یا بعد از برداشت مکن است در انبار به بیماری پوسیدگی نرم مبتلا شوند. آلودگیها عمدتا از طریق عدسکها، زخمها و انتهای استولون گیاه مادری بیمار صورت میگیرد. زخمهایی که روی عدسکها به وجود میآیند، به صورت کمی فرو رفته برنزه تا قهوهای هستند و نواحی آبسوخته مدوری به قطر تقریبی 6% – 3% سانتیمتر دورآنها مشاهده میگردد. در شرایط خشک زخمها ممکن است فرورفته، سخت و خشک باشند. در برخی اوقات بیماری متوقف شده و قسمت های بیمار خشک و نواحی فرورفتهای با تودهای از مواد مرده و سخت و سیاه پر میشوند. لکهها نا منظم، فرو رفته و به رنگ قهوهای تیره هستند (46 و 68). پوسیدگی از روی سطح غده شروع شده و به طرف داخل ادامه مییابد. بافتهای پوسیده نرم، مرطوب و برنزه تا کرم رنگ هستند. به نحوی که کاملا از بافت سالم قابل تشخیص بوده و با شستشو بسهولت از بافت سالم جدا می شوند. معمولا حاشیه زخمها به رنگ قهوهای تا سیاه دیده میشود (13 و 38).
در مراحل اولیه بافتهای پوسیده بی بو بوده، ولی در اثر فعالیت میکرو ارگانیزمهای ثانویه، بوی فساد بافت پوسیده به مشام میرسد. بافتهای آلوده حالت لزج و چسبندهای پیدا می کنند (16، 32 و 46) و به سبب اضمحلال کامل این بافتها، فقط پوست غده در خاک باقی میماند (16).
2 – 3 – 1 – علائم بیماری ساق سیاه
علائم بیماری در هر مرحله از رشد گیاه قابل مشاهده است. در روی ساقه سیب زمینیهای آلوده پوسیدگی سیاه رنگی به وجود می آید که معمولا از قطعات بذری پوسیده شروع می شود و ممکن است در چند میلیمتری بالای ساقه یا تمام طول ساقه گسترش یابد. اغلب در نواحی بالای لکههای سیاه، مغز ساقه پوسیده شده و بافتهای آوندی بی رنگ میگردند (46).
گیاهان آلوده در ابتدا به سبب رشد غیر عادی، دارای بوتههائی باریک و به حالت کوتاه میباشند. شاخ و برگ گیاه کلروزه شده و حاشیه برگچهها به طرف بالا کشیده میشوند. ممکن است برگچهها و تمام گیاه پژمرده شده و کم کم رو به زوال گذارده و بمیرند. وقتی گیاهچههای جوان مورد حمله قرار گیرند، قبل از خروج از خاک از بین می روند.
آسیب پذیری ناشی از خسارات باد یا تگرگ و یا افتادن دمبرگ، ورود پاتوژن به داخل گیاه را آسان کرده و باعث آلودگی ساقه، دمبرگ و برگ میگردد. در آب و هوای مرطوب پوسیدگی نرم ساقه لعابدار بوده و ممکن است گسترش یابد، و لی تحت شرایط خشک بافتهای آلوده چروکیده و خشک شده و غالبا توسعه آلودگی به قسمت های زیر زمینی ساقه محدود میگردد.
غدههای حاصل از گیاه آلوده به ساق سیاه نیز از طریق آوندهای موجود در استولون منتهی به آنها آلوده شده و میپوسند. در چنین غدههائی پوسیدگی نرم عمدتا در قسمت های مرکزی و داخلی غده مشاهده میگردد (32، 46 و 66).
پوسیدگی سیاهرنگ غده در انتهای اتصال به ساقه از مهمترین مشخصه بیماری است (4). ساق سیاه اغلب بعد از اینکه گیاهان خوب رشد کرده و حتی در مراحل گل نیز رخ میدهد (75).
بررسیهای انجام گرفته نشان میدهد که بیماری ساق سیاه می تواند در اثرEca ، Ecc یا Ech بوجود آید، اما در بیشتر مواقع واژه و توصیف ساق سیاه برای گیاهان آلوده شده با Eca و پوسیدگی نرم برای گیاهان آلوده شده با Ecc یا Ech به کار میرود.
هریسون و مولینا[5] (64 و 26) با انجام آزمایشات گلخانهای و مزرعهای ثابت کردند که Ecc و Eca هر دو باعث بروز علائم ساق سیاه در سیب زمینی میشوند. اما در دماهای پائین خاک (18 – 7 درجه سانتی گراد) فقط Eca، در دماهای بالا (35 – 24 درجه سانتی گراد) Ecc و در حرارتهای متوسط خاک (5/26 – 5/15 درجه سانتی گراد) Ecc و Eca در بروز این بیماری نقش دارند. به اعتقاد بسیاری از محققینEcc و Eca میتوانند در صورتیکه شرایط محیطی مناسب و دمای خاک مطلوب باشد، به صورت کمپلکس باعث بروز بیماری ساق سیاه و پوسیدگی نرم سیب زمینی شوند (73) .
فرم در حال بارگذاری ...
[یکشنبه 1400-05-10] [ 02:27:00 ق.ظ ]
|